Nejnovější metodou odstranění kofeinu z kávových zrn je použití u tohoto procesu cukrové třtiny. Kávě tento proces dodává sladkost a jsme rádi, že vám můžeme nabídnout i bezkofeinovou kávu, která je výběrová a taky dobrá!
Odstranění kofeinu pomocí cukrové třtiny
Jak už jsme zmínili, jedná se relativně o novinku v procesech zbavení se kofeinu u kávových zrn. Cukrová třtina k dekofeinaci využívá přirozeně se vyskytující sloučeniny ethylacetátu (EA). Celý proces je poměrně jednoduchý.
Kávová zrna se navlhčí vodou a nechají se cirkulovat s cukrovou třtinou. EA se váže s kofeinem v zrnu a extrahuje ho, zatímco zanechává většinu ostatních aromatických sloučenin kávového zrna. Po dosažení požadované hladiny kofeinu se zbytky EA na fazolích odstraní napařováním.
O našem DECAFU
Tumbaga Sugarcane bez kofeinu posouvá tyto kávy na další úroveň kvality. Pochází z Kolumbie a má vyváženou sladkou chuť, ucítíte v ní čokoládu, hnědý cukr, jablka a ořechy. Během tohoto procesu dezkofeinace se v zrnech zvyšuje sladkost a acidita, kvůli tomu se pro tento proces vybírají zrna, které mají vysokou sladkost a nízkou kyselost.
Káva v těhotenství
Pokud si nechcete odepřít kávu ani během těhotenství, ale nechcete se zbytečně nalívat kofeinem, bezkofeinová káva je pro vás skvělou volbou. V EU se za bezkofeinovou kávu považuje káva, která má maximálnní množství podíl 0,1% kofeinu. V jednom šálku je to pak 2-12 mg, oproti tomu šálek klasické kávy obsahuje 100 mg a více.
Nejlepší na závěr a tím je, že i bezkofeinová káva obsahuje všechny zdraví prospěšné látky jako káva klasická.