Ignác Rwanda Cyato Nyamasheke čerstvě pražená káva

Kód: PRAZENA_RWANDACYATO250 PRAZENA_RWANDACYATO500 PRAZENA_RWANDACYATO1000 Zvolte variantu
ESPRESSO
Neohodnoceno
Značka: Ignác
269 Kč 529 Kč 1 049 Kč od 269 Kč
Skladem Skladem (1 ks) Skladem Zvolte variantu
gramáž
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Mletí zrn ?
Můžeme doručit do:
2.5.2024 2.5.2024 2.5.2024 Zvolte variantu

Černý čaj, čokoláda, meruňky. Střední pražení.

Detailní informace

Detailní popis produktu

RWANDA CYATO NYAMASHEKE

Stupeň pražení: sp_3

Zrna pro tuto kávu se pěstují v uctihodných 1800 - 2200 metrech nad mořem v regionu Nyamasheke. Zpracované jsou v mycí stanici Cyato do které dodává přibližně 25 malých farmářů. Stanice si. pečlivě vybírá zralé červené třešně a suší je k dokonalosti na vyvýšených záhonech. Kávu pražíme tak, aby byla vhodná zejména na espresso, v chuti ucítíte černý čaj, čokoládu a meruňky.

O FARMÁŘÍCH

Káva je hlavní tržní plodinou pro produkční rodiny. Jejich farmy jsou malé, často jen 250 až 350 stromů. Většina rodin pěstuje kávu s kukuřicí, fazolemi, čirokem a dalšími plodinami pro vlastní potřebu. Chovají také kozy a slepice, jejichž hnůj lze použít jako hnojivo.

Farmy se nacházejí v blízkosti jezera Kivu na bahnité a písčité půdě bohaté na živiny, která vyživuje kávovníky a další plodiny. Jezero také přispívá k chladnému a stabilnímu klimatu s celoročními teplotami v průměru 22 až 25 stupňů Celsia.

V této oblasti se také nachází les Nyungwe, jeden z nejstarších deštných pralesů střední Afriky. Díky Nyungwe je region domovem rozmanité palety původních zvířat a rostlin. V blízkosti Cyato se farmáři vyhýbají používání hnojiv nebo pesticidů a spoléhají na populace divokých včel, které jim pomohou opylovat kávovníky. Zaznamenali až 60% nárůst výnosů, a to díky divokým včelám.

Výrobci selektivně ručně sbírají třešně a dodávají je do mycí stanice Cyato. Při příjmu se třešně třídí, aby se odstranily všechny nezralé nebo poškozené třešně. Poté se třešně přemístí na vyvýšené záhony, kde se suší. Třešeň se často obrací, aby se zajistilo rovnoměrné sušení. Sušení třešně trvá přibližně 10-20 dní.

Tato farma leží na vrcholu údolí řeky Lamari a pohoří Mount Jabarra. Samotná plantáž leží v nadmořské výšce 1700 - 1850 metrů nad mořem. 

O zemi, kde se káva pěstuje

Navzdory své pohnuté historii je dnes Rwanda jedním z nejoblíbenějších kávových specialit světa – z dobrého důvodu! Naše sesterská společnost ve Rwandě odvádí úžasnou práci a přináší to nejlepší, co Rwanda může nabídnout pražírnám po celém světě.

Němečtí misionáři a osadníci přinesli kávu do Rwandy na počátku 20. století. Produkce kávy ve velkém byla založena během 30. a 40. let belgickou koloniální vládou. Výroba kávy pokračovala i po odchodu belgických kolonistů. Do roku 1970 se káva stala jediným největším exportem ve Rwandě a představovala 70 % celkových příjmů z exportu. Káva byla považována za tak cennou, že od roku 1973 bylo nezákonné trhat kávovníky ze země.

V letech 1989 až 1993 způsobilo zhroucení Mezinárodní dohody o kávě (ICA) globální propad cen. Rwandská vláda a ekonomika dostaly tvrdý zásah z nízkých světových cen kávy. Genocida v roce 1994 a její následky vedly k úplnému kolapsu vývozu kávy a životně důležitých příjmů v USD, ale neuvěřitelná odolnost rwandského lidu je evidentní ve způsobu, jakým se od té doby ekonomika a stabilita zotavily.

Moderní Rwanda je považována za jednu z nejstabilnějších zemí v regionu. Od roku 2003 její ekonomika rostla o 7-8 % ročně a klíčovou roli v tomto ekonomickém růstu hrála produkce kávy. Káva také hrála roli ve významném pokroku Rwandy směrem k rovnosti pohlaví. Nové iniciativy, které vycházejí vstříc ženám a zaměřují se na to, aby jim pomohly vybavit se nástroji a znalostmi pro zemědělství, změnily způsob, jakým ženy na sebe nahlížejí a jak komunikují s okolním světem.

Dnes pohánějí průmysl ve Rwandě kupředu drobní zemědělci. Země nemá žádné velké statky. Většinu kávy pěstuje více než 400 000 drobných pěstitelů, kteří vlastní méně než čtvrt hektaru. Většinu produkce kávy ve Rwandě tvoří Arabica. Rostliny odrůdy Bourbon tvoří 95 % všech kávovníků pěstovaných ve Rwandě.

Potřebujete kávu mletou?

V naší pražírně vám čerstvá kávová zrna můžeme pomlít na profesionálních mlýncích, stačí zvolit při objednání hrubost mletí. Přečtěte si, jakou zvolit hrubost mletí pražených kávových zrn.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Jednodruhové kávy
? Použití: Espresso
Kávová zrna: 100% Arabika
Metoda zpracování: přírodní (natural)
Typ pražení: Střední (medium)
? Hořkost: lehká
? Acidita: střední
Kontinent: Afrika
Zěmě původu: Rwanda
Region: Nyamasheke
Farma: Cyato washing station
Odrůda: Red bourbon
Nadmořská výška: 1800 - 2200 m n. m.
Sklizeň: březen - červen
Cupping score: 85,5
Chuťový profil: černý čaj, čokoláda, meruňky

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz