Ignác Ethiopie Bogale čerstvě pražená káva

Kód: PRAZENA_BOGALE_ETIOPIE250 PRAZENA_BOGALE_ETIOPIE500 PRAZENA_BOGALE_ETIOPIE1000 Zvolte variantu
Novinka
Neohodnoceno
Značka: Ignác
269 Kč 529 Kč 1 049 Kč od 269 Kč
Skladem (2 ks) Skladem Skladem Zvolte variantu
gramáž
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Mletí zrn ?
Můžeme doručit do:
9.5.2024 9.5.2024 9.5.2024 Zvolte variantu

vyšší acidita se střední sladkostí, v chuti citrusy, borůvky a čokoláda. Středně světlé pražení. 

Detailní informace

Detailní popis produktu

ETIOPIE BOGALE

Stupeň pražení: sp_3

Africký klenot, Etiopie a její naturálně zpracovaná káva se středně sladkou chutí a vyšší aciditou, kde můžete hledat náznaky citrusů a borůvek. Zrna jsou sklízena v oblasti Yirgacheffe na farmě Calba, kterou vlastní Bogale Dayaso.

Farmu zdědil po svém otci a věnuje se jako on pěstování těch nejlepších káv, protože se s průměrností nespokojí. 

Pěstování

Stejně jako většina farem v Yirgacheffe i zde se káva pěstuje bez použití hnojiv. Raději se soustřeďují na úpravu půdy pomocí mulčování, kompostu a hlavně péči o jednotlivé stromy. Tyto postupy nejen zlepšují chemické a fyzikální vlastnosti půdy, ale taky pomáhají udržet vlhkost v období sucha. 

Kromě kávy Bogale pěstuje také ovocné stromy a luštěniny, stromy poskytují stín pro pěstování kávy, zatímco luštěniny fixují v půdě potřebný dusík, který kávovníky vyživuje. 

Třešně sbírají ručně a zpracovávají je přímo na své farmě. Zralé třešně se pokládají na vyvýšené záhony a často se prohazují aby došlo k rovnoměrnému sušení. Pergamen schne dva až tři týdny. Po usušení se třešně zabalí do jutových pytlů a skladují se jeden až dva měsíce, aby odpočívali. 

O zemi, kde se káva pěstuje:

Zatímco Etiopie je známá jako rodiště kávy, dnes zůstává miláčkem speciálního kávového průmyslu pro svou neuvěřitelnou rozmanitost chutí. Zatímco plná sledovatelnost byla v nedávné historii obtížná, nové předpisy umožnily přímý nákup. Spolupracujeme přímo s farmáři, abychom jim pomohli produkovat šarže specialit nejvyšší kvality, které jsou nyní zcela dohledatelné a přidávají hodnotu pro farmáře i pražírny.

Výjimečná kvalita etiopské kávy je způsobena kombinací faktorů. Genetická rozmanitost odrůd kávy znamená, že najdeme rozmanitost chutí, a to i mezi farmami (nebo uvnitř) s podobnými podmínkami pěstování a zpracováním. Ke konečné kvalitě přispívají kromě odrůd i způsoby zpracování. Posledními klíčovými ingrediencemi pro vynikající kávu v Etiopii jsou tradice výroby, které vytvořily genetickou rozmanitost, zpracovatelskou infrastrukturu a skvělou kávu, kterou si dnes užíváme.

Většina producentů v Etiopii jsou drobní zemědělci a většina pokračuje v pěstování kávy tradičními metodami. Výsledkem je, že většina kávy se pěstuje bez použití chemických hnojiv nebo pesticidů. Káva se téměř výhradně pěstuje, sklízí a suší pomocí ručních systémů.

 

V naší pražírně vám kávová zrna můžeme i pomlít na profesionálních mlýncích, stačí zvolit při objednání hrubost mletí. Jakou zvolit hrubost mletí kávových zrn.

Doplňkové parametry

Kategorie: Jednodruhové kávy
Kávová zrna: 100% Arabika
Metoda zpracování: suché (natural)
Typ pražení: Středně světlé
Kontinent: Afrika
Zěmě původu: Etiopie
Region: Yirgacheffe
Odrůda: JARC, Kurume, Wolishu
Nadmořská výška: 1870 m. n m.
Cupping score: 86
Chuťový profil: Citrusy, borůvky, čokoláda
Hořkost: lehká
Acidita: vyšší
sladkost: střední

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz