Ignác Ethiopie Bogale čerstvě pražená káva
Kód: PRAZENA_BOGALE_ETIOPIE250 PRAZENA_BOGALE_ETIOPIE500 PRAZENA_BOGALE_ETIOPIE1000 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
ETIOPIE BOGALE
Stupeň pražení:
Africký klenot, Etiopie a její naturálně zpracovaná káva se středně sladkou chutí a vyšší aciditou, kde můžete hledat náznaky citrusů a borůvek. Zrna jsou sklízena v oblasti Yirgacheffe na farmě Calba, kterou vlastní Bogale Dayaso.
Farmu zdědil po svém otci a věnuje se jako on pěstování těch nejlepších káv, protože se s průměrností nespokojí.
Pěstování
Stejně jako většina farem v Yirgacheffe i zde se káva pěstuje bez použití hnojiv. Raději se soustřeďují na úpravu půdy pomocí mulčování, kompostu a hlavně péči o jednotlivé stromy. Tyto postupy nejen zlepšují chemické a fyzikální vlastnosti půdy, ale taky pomáhají udržet vlhkost v období sucha.
Kromě kávy Bogale pěstuje také ovocné stromy a luštěniny, stromy poskytují stín pro pěstování kávy, zatímco luštěniny fixují v půdě potřebný dusík, který kávovníky vyživuje.
Třešně sbírají ručně a zpracovávají je přímo na své farmě. Zralé třešně se pokládají na vyvýšené záhony a často se prohazují aby došlo k rovnoměrnému sušení. Pergamen schne dva až tři týdny. Po usušení se třešně zabalí do jutových pytlů a skladují se jeden až dva měsíce, aby odpočívali.
O zemi, kde se káva pěstuje:
Zatímco Etiopie je známá jako rodiště kávy, dnes zůstává miláčkem speciálního kávového průmyslu pro svou neuvěřitelnou rozmanitost chutí. Zatímco plná sledovatelnost byla v nedávné historii obtížná, nové předpisy umožnily přímý nákup. Spolupracujeme přímo s farmáři, abychom jim pomohli produkovat šarže specialit nejvyšší kvality, které jsou nyní zcela dohledatelné a přidávají hodnotu pro farmáře i pražírny.
Výjimečná kvalita etiopské kávy je způsobena kombinací faktorů. Genetická rozmanitost odrůd kávy znamená, že najdeme rozmanitost chutí, a to i mezi farmami (nebo uvnitř) s podobnými podmínkami pěstování a zpracováním. Ke konečné kvalitě přispívají kromě odrůd i způsoby zpracování. Posledními klíčovými ingrediencemi pro vynikající kávu v Etiopii jsou tradice výroby, které vytvořily genetickou rozmanitost, zpracovatelskou infrastrukturu a skvělou kávu, kterou si dnes užíváme.
Většina producentů v Etiopii jsou drobní zemědělci a většina pokračuje v pěstování kávy tradičními metodami. Výsledkem je, že většina kávy se pěstuje bez použití chemických hnojiv nebo pesticidů. Káva se téměř výhradně pěstuje, sklízí a suší pomocí ručních systémů.
V naší pražírně vám kávová zrna můžeme i pomlít na profesionálních mlýncích, stačí zvolit při objednání hrubost mletí. Jakou zvolit hrubost mletí kávových zrn.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Jednodruhové kávy |
---|---|
Kávová zrna: | 100% Arabika |
Metoda zpracování: | suché (natural) |
Typ pražení: | Středně světlé |
Kontinent: | Afrika |
Zěmě původu: | Etiopie |
Region: | Yirgacheffe |
Odrůda: | JARC, Kurume, Wolishu |
Nadmořská výška: | 1870 m. n m. |
Cupping score: | 86 |
Chuťový profil: | Citrusy, borůvky, čokoláda |
Hořkost: | lehká |
Acidita: | vyšší |
sladkost: | střední |