Co obsahuje a jak dlouho působí kofein?

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaká je doporučená denní dávka kofeinu? A co vůbec kofein obsahuje? Jak dlouho vlastně taková káva v těle působí? Čtěte celý článek a dozvíte se to.

Většina z nás už automaticky ráno vstane a uvaří si kávu. Dopoledne si dáme další šálek, protože je to takový pracovní rituál a třeba u kávovaru potkáme nějakého kolegu a prohodíme pár slov. Po obědě si dáme další kafíčko, abychom se probrali a zvládli zbytek pracovního dne.

Pak si říkáte: „Než odejdu z práce, ještě jedno kafe stihnu, když už ten kávovar běží a co taky dělat posledních 15 minut pracovní doby?“ Pak přijdete domů a dáte si další, protože bez toho přece koukat na televizi nejde. K večeři si už sice kávu nedáte, ale zato si jdete vařit černý čaj…

Poznáváte se?

Možná během dne doplňujete kofein i jinými potravinami a ani si to neuvědomujete. Pak byste se měli zamyslet nad svým příjmem tohoto přírodního stimulantu.

2N6A0745

Chemické složení a vzorec kofeinu

Jde o rostlinný alkaloid. Má prokazatelné stimulační a jiné účinky na organismus. Čistý kofein má podobu bílých krystalů rozpustných ve vodě. Chuť má výraznou, hořkou. Objevil ho německý chemik Ferdinand Runge v roce 1819. Chemický vzorec kofeinu je C8H10N4O2.

Co obsahuje kofein?

Zhruba 60 druhů rostlin bojuje pomocí tohoto alkaloidu proti napadení škůdci. Jde hlavně o čajovníky, kakaovníky, kolovníky a kávovníky. Nejběžnějším zdrojem kofeinu pro člověka je káva, čaj: černý, zelený i bílý. Malé množství obsahuje také kakao.

Ze syntetických produktů obsahují kofein energetické nápoje, kolové nápoje typu kofola, coca cola apod a spalovače tuků.

Kávové bobule

Jde o nejčastěji používaný přírodní zdroj kofeinu. Robusta obecně obsahuje více kofeinu než arabika. Výsledné množství v nápoji závisí na způsobu přípravy a velikosti šálku.

Orientačně lze říci, že:

  • 30 ml espressa obsahuje 50 až 60 mg kofeinu.
  • 120 ml filtrované kávy přibližně 85 mg kofeinu. 

Ale pozor, zdání klame: Třeba chuťově výraznější ristretto obsahuje kofeinu méně, protože jde o čistý extrakt kávy. Kofein se při extrakci začíná vyplavovat až po cca 11 a více sekundách.

Tehdy do šálku přestává proudit ristretto a začíná natékat klasické espresso. Celkově tedy menší a pocitově silnější ristretto obsahuje odhadem o třetinu méně kofeinu než espresso.

Cesmína

Nápoje z ní mají svoji domovinu většinou v Americe. Seženete je ale i v českých čajovnách.

Guarana

Superpotravina z Brazílie pomáhá předcházet kardiovaskulárním nemocem, působí jako přírodní antioxidant a antidepresivum. Semena obsahují 4× více kofeinu než kávové bobule.

Kakao

Kofein obsahuje i kakao nebo čokoláda. Vysokoprocentní hořká čokoláda před spaním dokonce může oddalovat usínání. Naproti tomu mléčná čokoláda nebo hrnek kakaa spaní nebrání – obsahují přibližně stejně kofeinu jako bezkofeinová káva.

Kolové ořechy

Ořechy původem z deštných pralesů Afriky používají výrobci kolových nápojů i některých druhů léčiv.

Jak dlouho káva působí?

I několik hodin po dopití nápoje. Už od prvního doušku se kofein dostává do krevního oběhu. Účinky kofeinu pocítíte do 10 minut. Zhruba ¾ hodiny trvá, než v řečišti proudí celý obsah šálku. Na tělo pak působí zhruba 2 až 6 hodin. Záleží to na vaší citlivosti na kofein, věku, zdravotním stavu i užívané medikaci.

Účinky kofeinu

Ptáte se, jak funguje kofein na člověka? Stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost. To znamená doslova kaskádu dalších efektů na lidské tělo. Není divu, že jde o jednu z nejrozšířenějších drog na světě.

Efekt kofeinu na lidský mozek

Tento chemický alkaloid se složením velmi podobá chemické látce zvané adenosin. Ta ovlivňuje v těle cyklus bdění a spánku. Při pití kávy se molekuly kofeinu navážou na adenosin ve vašem těle a brání mu vyvolávat pocit únavy a ospalosti.

Další účinky

  • Stimuluje v těle produkci adrenalinu a zvyšuje tepovou frekvenci (mírně i krevní tlak, pozor na to).
  • Podporuje rychlost myšlení i koordinaci pohybů.
  • Zrychluje metabolismus.
  • Nabudí dýchací cesty, takže cítíte více energie.
  • Zvyšuje hladinu dopaminu, hormonu štěstí v mozku. Cítíme se tak příjemně uvolnění a spokojenější.
  • Má diuretický efekt na ledviny = vyloučíte díky němu více moči než bez něj. Proto také po vypití kávy cítíte žízeň a dobří kavárníci rovnou podávají nápoj s vodou.

Pozor na návyk

Ne nadarmo se účinky kofeinu připodobňují kokainu a jiným návykovým drogám. Pokud si ho dopřáváte denně víc a víc, tělo si na to zvykne a začne ho samo požadovat.

Předávkování kofeinem

Nastalo by, kdybyste vypili na váhu cca 70 kg asi 70 šálků kávy během krátké doby. To fyzicky naštěstí ani není možné. Smrtelnou dávku kofeinu odborníci odhadují na cca 150 miligramů.

Příznaky předávkování

Nebojte, k předávkování nejspíš nedojde. Nejenže nezvládnete vypít tolik kávy, už první příznaky by vás spolehlivě odradily od dalšího pití. Patří k nim křeče v břiše, třes, návaly horka a zimy nebo bolest hlavy či bezdůvodná nervozita.

Přecitlivělost na kofein

Znáte někoho, kdo bouřlivě reaguje už na malou dávku kofeinu? Tomuhle jevu se říká kofeinismus nebo také zkávování. Už po vypití necelého hrnku kávy se v takovém případě může objevit zrychlený tep, nervozita či nespavost.

Tein vs kofein

Ještě začátkem 19. století by vám vědci řekli, že jde o podobné, ale ne stejné látky. Tento mýtus už ale dnešní odborníci vyvrátili: Jde o jednu a tu samou chemickou látku.

Proč má tedy káva trochu jiné účinky než čaj?

Kvůli zbylým látkám, které čaj obsahuje. Zejména L-theanin má jiné, silně uvolňující účinky. V čaji se navíc molekuly kofeinu vážou na další sloučeniny. Proto efekt nastupuje později, ale trvá déle.

Čajovník obecně obsahuje až 2× tolik stimulačního alkaloidu. Stejně jako kávovník ho produkuje kvůli ochraně před škůdci. Svou roli tu hraje i původ: Obecně nejsilnější bývají čaje z Indie, Nepálu či Cejlonu.

Kofein v černém čaji

Jde o celosvětově nejoblíbenější čajový nápoj. Obsahuje také nejvíce kofeinu: cca 40 mg v běžném šálku. Důvodem je fakt, že prochází delší oxidací než jiné druhy čaje.

Kofein v zeleném čaji

Ani zelený čaj neobsahuje více kofeinu než káva. Kvůli odlišnému způsobu přípravy ho má o něco méně než čaj černý. Mimo jiné potlačuje záněty a brání předčasnému stárnutí.

Kofein v bílém čaji

Bílý čaj má poloviční obsah teinu než zelený. Dodává ale cenné antioxidanty, třísloviny nebo katechiny.

Čistý kofein v prášku

Na kávu ani čaj zrovna nemáte čas a přitom si chcete užívat stimulačních a dalších účinků tohoto rostlinného alkaloidu? Na internetu i v lékárnách seženete kofein v prášku od řady výrobců. Zvyšuje bdělost, nabuzuje k vyšším výkonům a podporuje spalování tuků.

Závěr: Víc energie se hodí, ale všeho moc škodí

Tak schválně – zapisujte si pár dní, kolik káv, čokolády nebo čaje jste snědli a vypili. Není to už moc? Neblížíte se doporučené denní maximální dávce 400 mg? Odpovídá zhruba 5 až 6 espressům nebo zrádné kombinaci všech zmiňovaných pochutin.


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz