Doprava ZDARMA při nákupu nad 1300 Kč

Alternativní způsoby přípravy kávy: moka konvička

Dneska se podíváme na způsob přípravy kávy, který je v mnohém unikátní. Využívá velmi jednoduchého principu, v něčem se podobá přípravě espressa a Italové s ním přišli už v roce 1933. Vlastně jeden konkrétní Ital – inženýr Alfonso Bialetti, jehož jméno se mezi milovníky kávy proslavilo po celém světě. Ano, řeč je o přípravě kávy v legendární moka konvičce.

Espressokanne im Lichtzelt

Obliba moka konvičky začala brzy po II. světové válce narůstat i mimo domovskou Itálii prakticky po celé jižní Evropě a stala se v této části světa standardní metodou domácí přípravy kávy. Ani tam se ale sláva tohoto jednoduchého a elegantního “kávovaru” nezastavila. Později kultura moka konviček pronikla s italskými přistěhovalci i do tak vzdálených míst, jako je Austrálie.

Svými vlastnostmi se káva z moka konvičky nejvíce podobá klasickému espressu. Je to ale spíše vzdálené přirovnání a jednu metodu nelze nahradit druhou. Jinými slovy – každý způsob přípravy má svoje.

Moka steam

Moka konvička sestává z několika základních částí. Do spodního oddílu (na obrázku A) se nalije studená voda až po úroveň bezpečnostního ventilu viditelného na vnější straně. Druhou část (na obrázku B) tvoří trychtýř s děrovaným dnem, do něhož se nasype káva umletá na střední hrubost. Je zásadní, aby káva nebyla nijak upěchovaná. Navrch se našroubuje třetí část (na obrázku C), která má ze spodní strany další, jemnější sítko. Právě do tohoto posledního oddílu moka konvičky vytéká již hotová káva. V tradičním provedení se konvička vyráběla z hliníku, ale dnes jsou k dispozici i varianty z nerezové oceli.

Samotný princip přípravy kávy v moka konvičce je jednoduchý: v zahřívající se konvičce vzniká ve spodním oddílu vodní pára, která vytlačuje horkou vodu přes trychtýř naplněný umletou kávou do horního oddílu. Při průchodu vody trychtýřem přes kávu dochází k samotné extrakci.

Moka konvičky nabízíme i v našem e-shopu v různém provedení a velikostech. Objednat si můžete dokonce i stylovou konvičku v barvách italské trikolóry. 

Sledujte nás na Instagramu

☕️ FRESH – káva, co má vibe Některá rána prostě potřebují trochu víc… a přesně na to je tu Espresso FRESH. Středně pražená...
Tak to vypadá, když se spojí dobrá káva a dobrá nálada! Někdo odchází z pražírny s kávou, někdo i se super fotkou. 📸...
Jednoduchý způsob, jak si doma připravit skvělou kávu pomocí Aeropressu ☕️. Co budete potřebovat? AeroPress, dva papírové...
Už jste zkusili naši novou naturální Brazílii? ☕️ Má cuppingové skóre 88 a v chuti karamel, med 🍯, čokoládu 🍫 i jemné...
DECAF Tumbaga – Kolumbie bez kofeinu, ale s plnou chutí ☕🇨🇴 Bezkofeinová káva často znamená kompromis. Ne však u Tumbaga...
Dneska začíná léto a první letní kafe je tady! 🌞☕ Osvěž se s námi a rozjeď sezonu s pořádnou dávkou kofeinu. Letní šálek...
 

SLEVA 15 %

 

Přihlaste se k našemu newsletteru a sleva 15 % na kávu je Vaše.

 

Vaše e-mailová adresa je u nás v bezpečí.
Zásady zpracování osobních údajů

 
 

JEŠTĚ POSLEDNÍ KROK

Zadanou e-mailovou adresu ještě prosím potvrďte ve Vaší schránce.