Alternativní způsoby přípravy kávy: V60
I když je Chemex v poslední době velmi populární alternativní způsob přípravy kávy, možností je ve skutečnosti daleko víc. Slyšeli jste už o V60?
V60 je vlastně relativně malá nádoba kónického (kuželovitého) tvaru, vyrobená z keramiky, skla, plastu nebo oceli s poměrně velkým otvorem ve spodní části, kterým protéká samotný filtrát. Technika přípravy filtrované kávy ve V60 je v mnoha ohledech specifická, a přestože neexistuje jediný správný postup, pár jednoduchých triků může posunout šálek Vaší kávy o kus dál.
CO BUDETE POTŘEBOVAT
-nádobku, do které se bude káva filtrovat
- filtry určené pro V60
-elektrickou konvici
-mlýnek na kávu
-digitální váhu se stopkami
-kvalitní kávová zrna
-ideálně chutnou měkčí vodu
-kávovou lžičku
JAK POSTUPOVAT
Nejprve je třeba zdůraznit, že přesný poměr kávy a vody záleží na osobních preferencích. V tomto návodu použijeme poměr 30 g kávy na 500 g vody.
- Připravte si V60 dripper, vložte do něj V60 filtr a umístěte nádobu určenou pro sběr filtrátu.
- Filtr opatrně propláchněte horkou vodou, což potlačí nežádoucí dřevnaté tóny ve výsledném šálku a současně ohřeje dripper. Horkou vodu pak ze sběrné nádoby opatrně odstraňte.
- Umelte 30 g kávy na jemnější/střední hrubost.
- Čerstvě umletou kávu nasypte do V60 dripperu. Uprostřed vytvořte prstem malý důlek. Vytvoření důlku později zvýší rovnoměrnost saturace, v jejímž průběhu káva interaguje s horkou vodou a uvolňují se bublinky CO2 (“blooming phase”).
- Spusťte stopky.
- Nalijte zhruba 60 g horké vody. V tuto chvíli začíná horká voda interagovat s kávou, probíhá saturace a uvolňují se bublinky CO2 (“blooming phase”).
- Uchopte dripper a proveďte několik krouživých pohybů. Tím se vytvoří vír a káva se s horkou vodou optimálně promíchají.
- V okamžiku, kdy stopky ukazují 45 s, pokračujte naléváním dalších 240 g horké vody. Celý tento úkon by měl trvat zhruba 30 s.
- V okamžiku, kdy stopky ukazují 1 min 15 s, pokračujte naléváním dalších 200 g horké vody za 30 s. Tempo nalévání vody se tedy v tomto kroku zpomaluje.
- Kávovou lžičkou jemně zamíchejte 1x po směru a 1x proti směru hodinových ručiček. Tím se káva částečně odlepí od stěn.
- Po krátké chvilce proveďte jemný krouživý pohyb dripperem. To umožní, aby se kávová sedlina rovnoměrně rozložila na dně dripperu, což zvyšuje rovnoměrnost extrakce.
- Nechte kávu postupně překapat. Od spuštění stopek by k ukončení extrakce měly uplynout zhruba 3 a 1/2 minuty.
- Káva je připravená. Dobrou chuť!