Alternativní způsoby přípravy kávy: V60

I když je Chemex v poslední době velmi populární alternativní způsob přípravy kávy, možností je ve skutečnosti daleko víc. Slyšeli jste už o V60?

V60 je vlastně relativně malá nádoba kónického (kuželovitého) tvaru, vyrobená z keramiky, skla, plastu nebo oceli s poměrně velkým otvorem ve spodní části, kterým protéká samotný filtrát. Technika přípravy filtrované kávy ve V60 je v mnoha ohledech specifická, a přestože neexistuje jediný správný postup, pár jednoduchých triků může posunout šálek Vaší kávy o kus dál.

Drip Coffee Bangkok

CO BUDETE POTŘEBOVAT

-V60 dripper

-nádobku, do které se bude káva filtrovat

- filtry určené pro V60

-elektrickou konvici

-mlýnek na kávu

-digitální váhu se stopkami

-kvalitní kávová zrna

-ideálně chutnou měkčí vodu

-kávovou lžičku

JAK POSTUPOVAT

Nejprve je třeba zdůraznit, že přesný poměr kávy a vody záleží na osobních preferencích. V tomto návodu použijeme poměr 30 g kávy na 500 g vody.

  1. Připravte si V60 dripper, vložte do něj V60 filtr a umístěte nádobu určenou pro sběr filtrátu.
  2. Filtr opatrně propláchněte horkou vodou, což potlačí nežádoucí dřevnaté tóny ve výsledném šálku a současně ohřeje dripper. Horkou vodu pak ze sběrné nádoby opatrně odstraňte.
  3. Umelte 30 g kávy na jemnější/střední hrubost.
  4. Čerstvě umletou kávu nasypte do V60 dripperu. Uprostřed vytvořte prstem malý důlek. Vytvoření důlku později zvýší rovnoměrnost saturace, v jejímž průběhu káva interaguje s horkou vodou a uvolňují se bublinky CO2 (“blooming phase”).
  5. Spusťte stopky.
  6. Nalijte zhruba 60 g horké vody. V tuto chvíli začíná horká voda interagovat s kávou, probíhá saturace a uvolňují se bublinky CO2 (“blooming phase”).
  7. Uchopte dripper a proveďte několik krouživých pohybů. Tím se vytvoří vír a káva se s horkou vodou optimálně promíchají.
  8. V okamžiku, kdy stopky ukazují 45 s, pokračujte naléváním dalších 240 g horké vody. Celý tento úkon by měl trvat zhruba 30 s.
  9. V okamžiku, kdy stopky ukazují 1 min 15 s, pokračujte naléváním dalších 200 g horké vody za 30 s. Tempo nalévání vody se tedy v tomto kroku zpomaluje.
  10. Kávovou lžičkou jemně zamíchejte 1x po směru a 1x proti směru hodinových ručiček. Tím se káva částečně odlepí od stěn.
  11. Po krátké chvilce proveďte jemný krouživý pohyb dripperem. To umožní, aby se kávová sedlina rovnoměrně rozložila na dně dripperu, což zvyšuje rovnoměrnost extrakce.
  12. Nechte kávu postupně překapat. Od spuštění stopek by k ukončení extrakce měly uplynout zhruba 3 a 1/2 minuty.
  13. Káva je připravená. Dobrou chuť!

 

 


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz