Alternativní způsoby přípravy kávy: Chemex

předchozím článku jsme si stručně přiblížili obecné principy přípravy filtrované kávy. Dneska se podíváme už konkrétněji na Chemex, což je jedna z více možností, jak filtrovanou kávu připravit.

Peter Schlumbohm. Coffee Maker, Designed 1941

Chemex je vlastně označení skleněné nádoby tvaru přesýpacích hodin, s jejímž designem přišel německý vynálezce Peter Schlumbohm už v roce 1941. Od té doby Chemex pronikal (nejen) do americké popkultury a stala se z něj svým způsobem ikona.

Filtry pro Chemex jsou oproti ostatním filtrům tlustší a při extrakci zachycují více olejovitých látek. To ovlivňuje “čistotu” a tělo výsledného šálku. Káva připravená v Chemexu může v puse pocitově (s trochou nadsázky) připomínat čaj bez mléka. Jako perličku lze ještě uvést, že silnější filtry pro Chemex patrně zachycují více cafestolu, látky, jež zřejmě může přispívat ke zvyšování hladiny krevního cholesterolu.

CO POTŘEBUJETE

  • Chemex nádobu
  • Chemex filtry
  • kávová zrna určená k přípravě filtrované kávy
  • mlýnek
  • váhu se stopkami
  • horkou vodu
  • trochu trpělivosti :-)

 

JAK POSTUPOVAT

Následuje postup přípravy zhruba 600 ml kávy.

  1. Vložte papírový filtr složený do kornoutu do Chemexu. Kornout by měl mít dvě strany: trojvrstevnou a jednovrstevnou. Trojvrstevná strana by měla v nádobě směřovat dopředu.
  2. Propláchněte bezpečně papírový kornout umístěný v Chemexu horkou vodou, následně vodu z nádoby opatrně odstraňte. Tento krok je důležitý pro potlačení dřevnatých tónů výsledné kávy.
  3. Umelte kávová zrna na střední hrubost tak, abyste získali 52 gramů mleté kávy.
  4. Nasypte umletou kávu do papírového kornoutu a zapněte stopky.
  5. Na kávu nalijte 100 g horké vody (93-96 °C) krouživými koncentrickými pohyby tak, abyste ji všechnu smočili. Vyhýbejte se ale nalévání horké vody přímo na papírový filtr, pokud nechcete dřevnatou chuť. Káva v této fázi interaguje s horkou vodou a tvoří se bublinky. Čekejte, dokud stopky neukážou čas 1½ min.
  6. Po uplynutí 1½ min začněte nalívat dalších 600 g horké vody. Nejprve krouživými koncentrickými pohyby, po smočení veškeré kávy pokračujte naléváním vody doprostřed kornoutu. Vodu nalévejte po celou dobu rovnoměrně stejným proudem. Následně čekejte, dokud stopky neukážou čas 4½ min.
  7. Po uplynutí 4½ min celý filtr i s kávou vytáhněte z Chemexu a vyhoďte.
  8. Káva je připravená. Dobrou chuť!

 


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz