Doprava ZDARMA při nákupu nad 1300 Kč

Alternativní způsoby přípravy kávy: moka konvička

Dneska se podíváme na způsob přípravy kávy, který je v mnohém unikátní. Využívá velmi jednoduchého principu, v něčem se podobá přípravě espressa a Italové s ním přišli už v roce 1933. Vlastně jeden konkrétní Ital – inženýr Alfonso Bialetti, jehož jméno se mezi milovníky kávy proslavilo po celém světě. Ano, řeč je o přípravě kávy v legendární moka konvičce.

Espressokanne im Lichtzelt

Obliba moka konvičky začala brzy po II. světové válce narůstat i mimo domovskou Itálii prakticky po celé jižní Evropě a stala se v této části světa standardní metodou domácí přípravy kávy. Ani tam se ale sláva tohoto jednoduchého a elegantního “kávovaru” nezastavila. Později kultura moka konviček pronikla s italskými přistěhovalci i do tak vzdálených míst, jako je Austrálie.

Svými vlastnostmi se káva z moka konvičky nejvíce podobá klasickému espressu. Je to ale spíše vzdálené přirovnání a jednu metodu nelze nahradit druhou. Jinými slovy – každý způsob přípravy má svoje.

Moka steam

Moka konvička sestává z několika základních částí. Do spodního oddílu (na obrázku A) se nalije studená voda až po úroveň bezpečnostního ventilu viditelného na vnější straně. Druhou část (na obrázku B) tvoří trychtýř s děrovaným dnem, do něhož se nasype káva umletá na střední hrubost. Je zásadní, aby káva nebyla nijak upěchovaná. Navrch se našroubuje třetí část (na obrázku C), která má ze spodní strany další, jemnější sítko. Právě do tohoto posledního oddílu moka konvičky vytéká již hotová káva. V tradičním provedení se konvička vyráběla z hliníku, ale dnes jsou k dispozici i varianty z nerezové oceli.

Samotný princip přípravy kávy v moka konvičce je jednoduchý: v zahřívající se konvičce vzniká ve spodním oddílu vodní pára, která vytlačuje horkou vodu přes trychtýř naplněný umletou kávou do horního oddílu. Při průchodu vody trychtýřem přes kávu dochází k samotné extrakci.

Moka konvičky nabízíme i v našem e-shopu v různém provedení a velikostech. Objednat si můžete dokonce i stylovou konvičku v barvách italské trikolóry. 

Sledujte nás na Instagramu

Chemex je tady, aby vám ukázal, co to znamená mít kávu ve stylu. Tady je váš návod: 🧰 Co budeme potřebovat: 🧪 Chemex –...
☕🍽️ Káva v kuchyni – více než jen ranní společník! 🍽️☕ Kdo by si pomyslel, že káva je víc než jen nápoj, který nás ráno...
☕️ Ignác České ráno – káva s pořádným temperamentem! 💥 Pokud máte rádi kávu, která vás pořádně probudí a zahřeje, tahle...
Plán na pondělí? 🚴‍♀️ Květnová výzva: Do práce na kole! 🚴‍♂️ Celý květen (1. – 31. 5.) se můžete zapojit do výzvy Do práce...
☕️ Papírové filtry – tajemství vaší perfektní kávy! Pokud chcete perfektní filtrovanou kávu, vybírejte správný filtr! Tady...
Fredy. Maestro. Mistr pražič. Pokud se někde natáčí, buď si jistý, že Fredy je v záběru. Kamera ho miluje – a kafe taky....
 

SLEVA 15 %

 

Přihlaste se k našemu newsletteru a sleva 15 % na kávu je Vaše.

 

Vaše e-mailová adresa je u nás v bezpečí.
Zásady zpracování osobních údajů

 
 

JEŠTĚ POSLEDNÍ KROK

Zadanou e-mailovou adresu ještě prosím potvrďte ve Vaší schránce.