CO JE TO COLDBREW A JAK NA JEHO PŘÍPRAVU
Cold brew káva se v posledních letech stala oblíbeným nápojem nejen během horkých letních měsíců. Jde o unikátní metodu přípravy kávy, která nabízí jemnější a méně kyselou chuť než tradiční metody.

Historie cold brew kávy
Historie cold brew sahá mnohem dále, než by se na první pohled mohlo zdát. První záznamy o přípravě kávy za studena pocházejí z Japonska, kde již v 17. století připravovali tzv. "Kyoto-style cold brew" - metodu pomalého odkapávání studené vody přes kávu.
V Nizozemsku se také objevila metoda přípravy kávy za studena, kterou používali námořníci na dlouhých plavbách. Vytvářeli kávový koncentrát, který byl stabilní a mohl se ředit vodou kdykoliv během cesty.
Do moderního povědomí se cold brew dostalo především v USA kolem roku 2010, kdy jej začaly nabízet specializované kavárny. Od té doby jeho popularita celosvětově roste.
Co dělá cold brew výjimečným?
Na rozdíl od tradičních metod přípravy kávy, cold brew:
- Má mnohem nižší kyselost
- Nabízí jemnou, sladší chuť
- Obsahuje méně kofeinu než espresso, ale více než filtrovaná káva
- Vydrží v lednici až dva týdny (jako koncentrát)
- Je skvělou základnou pro další kávové nápoje
Recept na domácí cold brew
Ingredience:
- 80 g středně mleté kávy (hrubší než pro filtrovanou kávu)
- 1 litr studené filtrované vody
Postup:
- Kávu namelte na hrubší konzistenci (podobně jako pro french press)
- Smíchejte kávu s vodou v nádobě (skleněná nádoba nebo mason jar fungují dobře)
- Zakryjte a nechte louhovat při pokojové teplotě nebo v lednici 12-24 hodin
- Přefiltrujte kávu přes jemné sítko, nebo ještě lépe přes papírový filtr či plátno
- Výsledný koncentrát uchovávejte v lednici až 2 týdny
- Při servírování řeďte vodou nebo mlékem v poměru 1:1 nebo podle chuti
Tipy pro dokonalý cold brew
- Výběr kávy: Naše zaručené tipy? Tím je určitě Ignácova Keňa Duma, případně Las Hortenzias od IG
- Hrubost mletí: Používejte hrubší mletí než jste zvyklí na papírové filtry.
- Teplota vody: Vždy používejte studenou, ideálně filtrovanou vodu.
- Doba louhování: Experimentujte s dobou louhování - delší doba (24 hodin) přinese silnější výsledek, kratší doba (12 hodin) jemnější.
- Uchovávání: Skladujte v lednici v uzavřené nádobě.
Specializované vybavení
Na trhu existuje řada zařízení určených přímo pro přípravu cold brew. Například Asobu Cold Brew Maker, který nabízí Pražírna Ignác, je praktickým řešením pro domácí přípravu:
- Obsahuje jemný filtr z potravinářské nerezové oceli 18/8
- Baňka "go on the go" o objemu 1100 ml je vyrobena z poměděné nerezové oceli s vakuovou izolací
- Díky izolaci udrží nápoj chladný po celé hodiny
- Má jednoduché ruční čištění a ergonomické řešení s tlačítkem na přepuštění kávy
Velkou výhodou je, že koncentrát můžete v lednici uchovat až dva týdny, takže si můžete připravit větší množství najednou.
Závěr
Cold brew představuje skvělou alternativu pro milovníky kávy, kteří hledají jemnější chuť nebo osvěžující nápoj v horkých dnech. Jeho příprava je jednoduchá a nevyžaduje žádné speciální dovednosti ani drahé vybavení, i když specializované nádoby jako Asobu Cold Brew Maker mohou celý proces ještě usnadnit.
Vyzkoušejte různé druhy kávy a experimentujte s dobou louhování, abyste našli přesně tu chuť, která vám bude nejvíce vyhovovat. Tip od nás? Jestli máš doma french press, zkuste to pomocí něj.