„Výhodou farmy je, že v malém měřítku kopíruji vše, co jsem se naučil v Chiapasu a mám větší kontrolu nad výrobou tak zvané čisté kávy.“
IG coffee roasters Mexico Geisha, Finca Chelín
Kód: IG_MEXICO_GEISHA300 IG_MEXICO_GEISHA1000 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
MEXICO GEISHA Finca Chelín
Fíha hydronatural natural, už jste o tom slyšeli? Tohle zpracování je jednoduše řečeno kombinace sušení a opětovného namáčení, nicméně úplný postup a vlastně příběh kdo za tím stojí najdete níže. Určitě za to stojí pozastavit se o tomhle farmáři si přečíst, je důkazem toho, že když se chceš, zvládnete cokoliv.
Přímo tento lot této královské odrůdy Geisha jsme se rozhodli pražit světle, aby byl použitelný zejména na filtr. V jeho chuti ucítíte jahody, jasmín a zelený čaj. Při pití stačí už jen zavřít oči a přenést se do teplejších dnů, kdy si budeme moct vychutnat i ty jahody.
O TOMTO LOTU
Třešně z tohoto lotu se nejdříve nechali jednu až dvě noci odpočívat a ráno se rozprostřeli k sušení na terase. Po dvou až třech dnech sušení se vrátili do vodní lázně, kde byli ponořené jednu noc. Druhý den ráno se vrátí zase na sušení. Právě kvůli tomuto procesu farmář nazval zpracování hydronatural natural.
O FARMÁŘI
Enrigue Lopez Aguilar nezačínal jako typický farmář, s pěstováním kávy začali jeho rodiče v roce 1910 v Candelarii. Postupem času koupili ještě farmy v Chiapas a tam začal další příběh pěstování. V roce 2000 když mu umřel otec, vydal se na všechny farmy zjistit jak kde kávu pěstují a dal si rok na to, aby zjistil jak správně kávu sklízet. Tehdy mu bylo 33 let, o pěstování nic nevěděl a ani kávu nepil, začal číst spoustu knih o kávě, její historii a o tom jak se zpracovává v různých koutech světa. Naučil se, že při fermentaci se dá dělat spousta kouzel. S tím co se naučil pokračoval na farmy v Santy Cruz a Las Nubes. Vyhrál mnoho soutěží o nejlepší bio kávu a několik ocenění Cup of Excellence. V roce 2012 opustil farmy v Chiapasu a rozhodl se založit vlastní farmu v Oaxace, konkrétně Candelarii, odkud pochází jeho matka. Tam se začal hned zaměřovat na pěstování výběrové kávy v mikrolotech.
Enrique tvrdí, že pokud chceme vědět jak káva opravdu chutná, cupping nestačí, protože velmi málo koncových klientů si tyto kávy bude reálně ochutnávat na cuppingu. A jediné na čem tady záleží je chuť konečného zákazníka. Je tedy potřeba každý lot ochutnat jak na espresso tak na filtr.
Po náročné a velmi kontrolované sklizni a dlouhých procesech sušení se Lopézovi věnují vzdělávání farmářů a kurzům pro ostatní producenty. Zasluhují se tak o zlepšování a rozšiřování znalostí o zpracování výběrových káv v Mexiku.
O FARMĚ
Na začátku všeho byl opuštěný statek, který Enrique koupil a začal renovovat. Postupně začal vysazovat odrůdy, o kterých již věděl, že jsou velmi kvalitní a že se při správném starání se o půdu, stanou tolerantními a odolnými vůči rzi. Chutě, které vznikají v kávách, jsou citrusové a květinové, díky procesům, kterými na farmě kávu zpracovávají a fermentují. Rozvíjí nové chutě, ale bez ztráty prvotních a základních chutí. Především se na farmě Chelín soustředí na čistotu v dochuti.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Výběrové kávy IG |
---|---|
? Použití: | Filtr |
Kávová zrna: | 100% Arabika |
Metoda zpracování: | suché (natural) |
Typ pražení: | Light |
Kontinent: | Severní Amerika |
Země původu: | Mexico |
Kraj: | Candelaria, Oaxaca |
Farma: | Finca Chelín |
Farmář: | Enrique López Aguilar |
Odrůda: | Geisha |
Nadmořská výška: | 1500 – 1780 m. n m. |
Cupping score: | Excellent coffee |
Chuťový profil: | Jahody, Jasmín, zelen čaj |