IG coffee roasters Kolumbie Oscar Hernandez

Kód: IG_KOL-OSCARHERNANDEZ300 IG_KOL-OSCARHERNANDEZ1000 Zvolte variantu
FILTR
3 hodnocení
490 Kč 1 590 Kč od 490 Kč
Skladem Skladem Zvolte variantu
gramáž
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
17.4.2024 17.4.2024 Zvolte variantu

Banán, papája, čokoláda

Detailní informace

Detailní popis produktu

KOLUMBIE OSCAR HERNANDEZ

Pozor, máme tu skvělou fermentovanou kávu, ve které ucítíte banány, papáju a čokoládu. Děkujeme za ni skvělých Chicas Industry.

O PROCESU ZPRACOVÁNÍ

Ze stromu se ručně sbírají pouze zralé třešně. Výběr dále pokračuje ponořením celých třešní do nádrží s vodou a odstraněním plovoucích zrn tzv. flotes. Tím se zaručí, že proces fermentace podstoupí jen ty nejlepší třešně. Před samotným zpracováním jsou pak ještě takto vytříděné a oprané třešně dezinfikovány ozonem. Tento krok zajistí snížení obsahu nežádoucích mikroorganismů na minimum. Oxidace – třešně se nahrnou do větší masy a nechají se oxidovat, teplota v mase stoupne až na 50 stupňů. Doba oxidace byla 50 hodin. Promytí a zbavení floaterů, dezinfekce promytých třešní ozónem. Odslupkování třešní. Vymačkání šťávy ze slupek a smíchání této tekutiny s odslupnkovanými zrny ve fermentačních plastových sudech. Přidání požadovaných acetických bakterií. Fermentace po dobu 144 hodin. Promytí a sušení po dobu 20 dní.

Po fermentování je dalším důležitým krokem proces sušení, při kterém se zrno konzervuje. Pokud bychom kávu usušili příliš rychle a prudce, nebude stabilní. V Los Nogales suší fermentované mikroloty klidně 21 dní až do dosažení ideální vlhkosti  mezi 10 % a 12 %.

Protože na farmě Los Nogales se zaměřují na udržitelné pěstování kávy, je jedním z klíčových procesů také zpracovávání odpadních vod. Na farmě mají vlastní stanici pro zpracování a čištění odpadních vod.

O FARMĚ

Finca Los Nogales je rodinná farma, nebo spíše firma, která kombinuje tradice s inovacemi. Najdete ji v osadě El Diamante, kousek od městečka Bruselas v jižní části departamentu Huila. Založení farmy datují členové rodiny Hernandézových do doby okolo roku 1940. Její tradici a zaměření na pěstování té nejlepší kávy pak rozvinul pan Ricaurte Hernandéz. Po jeho smrti nebylo chvíli jasné, co s farmou bude. Přibližně před šesti lety však farma začala pod taktovkou Oscara Hernandéze, syna pana Ricaurteho, prosperovat a v současnosti se stává vzorem pro farmáře v celém okolí.

Tři pilíře přístupu Fincy Los Nogales:

1. Terroir – půda nám dává život a dává jej také kávovníkům, které na ni rostou. Toho jsou si v Los Nogales vědomi. Pokud budeme půdu akorát vykořisťovat a nebudeme se o ni starat, nebudeme mít brzy kde kávu pěstovat. Na rozdíl od intenzivního zemědělství a běžného přístupu k hnojení, přemýšlí celý tým Los Nogales o dlouhodobé udržitelnosti. Nahrazují komerční intenzivní jedno složková hnojiva komplexním organickým humusem zpracovaným z vlastních zbytků ze zpracování kávy. Postupně také na plantážích zasazují rostliny kávovníků dále od sebe a snižují tak nároky na půdu. Méně intenzivní, ale také méně koncentrované a komplexnější pěstování přináší sice krátkodobě menší výnosy, dlouhodobě však zajišťuje, že na stejné půdě budou moci pěstovat kávu také další generace. 

2. Genetika – druhou důležitou ingrediencí v produkci kávy je genetický materiál. Tedy odrůdy, se kterými se rozhodnete pracovat. Na farmě Los Nogales najdete tradiční původní odrůdy arabiky, které se v Kolumbii pěstovali už od 18. století jako je Týpica, novější odolnější odrůdy jako jsou Castillo nebo Colombia, ale také exotické odrůdy dovezené z jiných zemí a kontinentů jako je Gesha nebo Sudan Rume.

3. Věda a vášeň – v Los Nogales sází na inovace. Na to, že kávový svět se neustále vyvíjí a jeho propojení s vědeckými poznatky je čím dál větší samozřejmostí nebo spíš nutností. V týmu proto Oscar sází na zkušenosti biochemika, zemědělského inženýra, mikrobiologa, ale také na zkušenou účetní a on sám je velmi schopný manažer. Vášeň pro to, co dělají nechybí nikomu, táhnou za jeden provaz a pokud mají mezi sebou nějaké rozdílné názory, berou je jako přínos

KÁVA V KOLUMBII
Kolumbie vyrábí a vyváží kávy proslulé svým plným tělem a jasnou kyselostí již od počátku 19. století. Díky široké škále oblastí pěstování kávy, mikroklimatu a nadmořské výšce dokáže Kolumbie uspokojit poptávku po kávě po celý rok.

Prestože se produkce kávy v Kolumbii stala velkým komerčním průmyslem až v 19. století, je pravděpodobné, že kávu do Kolumbie zavedli asi o století dříve jezuitští kněží. 

Jakmile začala komerční výroba, rychle se rozšířila. Dnes je káva rozšířená a komerčně pěstována ve 20 z 32 okresů v Kolumbii.

Historicky nejznámější kolumbijskou oblastí pěstování kávy je Eje Cafetero (osa kávy), známá také jako „kávový trojúhelník“. Tento region zahrnuje departementy Caldas, Quindío a Risaralda. S kombinovanou celkovou rozlohou 13 873 km² (5356 mi²) region pokrývá asi 1,2 % kolumbijského území a tvoří 15 % celkové půdy osázené kávou v zemi. Oblast byla také prohlášena za světové dědictví UNESCO.

Zatímco Eje Cafetero je stále kávovou velmocí, produkce kávy v Kolumbii nyní sahá daleko za tuto zónu. Departementy Huila, Tolima, Cauca a Nariño se v posledních letech staly vyhledávanými a známými oblastmi pěstování kávy. Dnes jsou objemově největšími producenty kávy v Kolumbii.

Dnes je v zemi odhadem 540 000 producentů kávy; přibližně 95 % z nich jsou drobní zemědělci s pozemky menší než 5 hektarů. Tito farmáři společně přispívají kolem 16 % ročního zemědělského HDP země.

Doplňkové parametry

Kategorie: Výběrové kávy IG
? Použití: Filtr
Kávová zrna: 100% Arabika
Metoda zpracování: promytá (washed) s fermentací
Typ pražení: medium light
Kontinent: Jižní Amerika
Země původu: Kolumbie
region/ město: Huila
Farma: Los Nogales
Majitel: Oscar Hernandez
Odrůda: Cattura
Nadmořská výška: 1600 - 2000 m. n m.
Chuťový profil: banán, papája, čokoláda

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz