IG coffee roasters Burundi Masha washing station
Kód: IG_BURUNDI_MASHA300 IG_BURUNDI-MASHA1000 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
BURUNDI MASHA WASHING STATION
Tato káva pochází z regionu Gihoro v Burundi, najdete v ní zrna z odrůdy kávovníku Red Bourbon, které jsou zpracované mokrou metodou. V chuti kávy ucítíte ibišek, citrusové plody, máslo a čokoládu.
O MASHA WASHING STATION
Mycí stanice Masha sdílí jméno s podhorským kopcem na kterém stojí. Tato lokalita je ve skutečnosti známější svým dobytkem než kávou. Jméno Masha pochází z kirundského slova "amasho" což znamená stáda dobytka.
Stanice byla postavena v roce 1989, většina farmářů, které do ní dodávají třešně pěstují své stromy současně s mnoho dalšími tržními plodinami, aby nakrmili a uživili své rodiny.
Většina kávovníků v Burundi je odrůdy Red Bourbon. Navzdory všudypřítomnosti pěstování kávy v Burundi produkuje každý drobný pěstivel relativně malou sklizeň, cca 200-300 kg třešní ročně.
Během sklizně se veškerá káva sbírá ručně, zajištění kvality hlídá mycí stanice Masha. Zpracování probíhá pod neustálým dohledem. Máčení probíhá v malých kbelících, ve kterých třešně znovu třídí ručně a vybírají ty méně kvalitní.
KÁVA V BURUNDI
Burundi bylo dlouho přehlíženo ve srovnání se sousedními velmocemi vyrábějícími speciální kávu z východní Afriky. Káva v zemi je produkována téměř výhradně drobnými farmáři a velká část této drobné produkce má výjimečnou kvalitu. Se svými super sladkými, čistými a často květinovými kávami se Burundi každým rokem stále více dostává na mapu speciálních káv.
Káva má pro rodiny a celou zemi prvořadý význam. Vzhledem k tomu není zlepšování a rozšiřování kávové infrastruktury jen způsob, jak zlepšit příjmy, je to způsob, jak revolucionizovat výdělečný potenciál celého národa.
Budování mycích stanic a rozšiřování zemědělských prací mohou být skvělými způsoby, jak zlepšit kvalitu kávy. Mycí stanice jsou klíčové při zlepšování standardů profilu šálků a celosvětové pověsti burundské kávy.
Jak státní, tak soukromí aktéři řídí kávový průmysl v Burundi a hrají klíčovou roli jako společnosti spravující mycí stanice a exportéři. Státní společnosti se nazývají Sogestals, což je zkratka pro „Sociétés de Gestions des Stations de Lavage“ (společnosti spravující mycí stanice). Soukromé společnosti mohou působit pod řadou různých jmen.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Výběrové kávy IG |
---|---|
? Použití: | Espresso |
Kávová zrna: | 100% Arabika |
Metoda zpracování: | promytá (washed) |
Typ pražení: | medium light |
Kontinent: | Afrika |
Země původu: | Burundi |
Kraj: | Kayanza |
region/ město: | Gihoro |
Farma: | Masha washing station |
Odrůda: | Red bourbon |
Nadmořská výška: | 1672 m. n m. |
Cupping score: | 87,25 |
Chuťový profil: | ibišek, citrusové plody, máslo, čokoláda |