IG coffee roasters Burundi Masha washing station

Kód: IG_BURUNDI_MASHA300 IG_BURUNDI-MASHA1000 Zvolte variantu
ESPRESSO
Neohodnoceno
320 Kč 990 Kč od 320 Kč
Skladem Skladem Zvolte variantu
gramáž
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
16.10.2024 16.10.2024 Zvolte variantu

ibišek, citrusové plody, máslo a čokoláda

Detailní informace

Detailní popis produktu

BURUNDI MASHA WASHING STATION

Tato káva pochází z regionu Gihoro v Burundi, najdete v ní zrna z odrůdy kávovníku Red Bourbon, které jsou zpracované mokrou metodou. V chuti kávy ucítíte ibišek, citrusové plody, máslo a čokoládu. 

O MASHA WASHING STATION

Mycí stanice Masha sdílí jméno s podhorským kopcem na kterém stojí. Tato lokalita je ve skutečnosti známější svým dobytkem než kávou. Jméno Masha pochází z kirundského slova "amasho" což znamená stáda dobytka. 

Stanice byla postavena v roce 1989, většina farmářů, které do ní dodávají třešně pěstují své stromy současně s mnoho dalšími tržními plodinami, aby nakrmili a uživili své rodiny. 

Většina kávovníků v Burundi je odrůdy Red Bourbon. Navzdory všudypřítomnosti pěstování kávy v Burundi produkuje každý drobný pěstivel relativně malou sklizeň, cca 200-300 kg třešní ročně.

Během sklizně se veškerá káva sbírá ručně, zajištění kvality hlídá mycí stanice Masha. Zpracování probíhá pod neustálým dohledem. Máčení probíhá v malých kbelících, ve kterých třešně znovu třídí ručně a vybírají ty méně kvalitní. 

KÁVA V BURUNDI

Burundi bylo dlouho přehlíženo ve srovnání se sousedními velmocemi vyrábějícími speciální kávu z východní Afriky. Káva v zemi je produkována téměř výhradně drobnými farmáři a velká část této drobné produkce má výjimečnou kvalitu. Se svými super sladkými, čistými a často květinovými kávami se Burundi každým rokem stále více dostává na mapu speciálních káv. 

Káva má pro rodiny a celou zemi prvořadý význam. Vzhledem k tomu není zlepšování a rozšiřování kávové infrastruktury jen způsob, jak zlepšit příjmy, je to způsob, jak revolucionizovat výdělečný potenciál celého národa.

Budování mycích stanic a rozšiřování zemědělských prací mohou být skvělými způsoby, jak zlepšit kvalitu kávy. Mycí stanice jsou klíčové při zlepšování standardů profilu šálků a celosvětové pověsti burundské kávy. 

Jak státní, tak soukromí aktéři řídí kávový průmysl v Burundi a hrají klíčovou roli jako společnosti spravující mycí stanice a exportéři. Státní společnosti se nazývají Sogestals, což je zkratka pro „Sociétés de Gestions des Stations de Lavage“ (společnosti spravující mycí stanice). Soukromé společnosti mohou působit pod řadou různých jmen.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Výběrové kávy IG
? Použití: Espresso
Kávová zrna: 100% Arabika
Metoda zpracování: promytá (washed)
Typ pražení: medium light
Kontinent: Afrika
Země původu: Burundi
Kraj: Kayanza
region/ město: Gihoro
Farma: Masha washing station
Odrůda: Red bourbon
Nadmořská výška: 1672 m. n m.
Cupping score: 87,25
Chuťový profil: ibišek, citrusové plody, máslo, čokoláda

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz