Zpracování kávy

WASHED, NATURAL NEBO HONEY? 

Na obalu kávy čtete jeden z těchto způsobů zpracování, ale nevíte co si pod pojmy jako Honey, Wadhed nebo Natural představit?  V tomto článku se dozvíte všechny důležité informace...

3 HLAVNÍ METODY ZPRACOVÁNÍ KÁVY

Aktuálně celosvětově převládají tři způsoby zpracování kávových třešní:

  • Metoda praná/mokrá (washed nebo fully washed)
  • Metoda suchá (natural)
  • Metoda honey

Někteří farmáři a závody používají lokálně i jiné způsoby – například „wet hulling“ v Indonésii. Tento postup se podobá mokrému zpracování, pouze s tím rozdílem, že pergamenovou slupku odstraňují ještě z vlhkých zrn.

 1. Mokré neboli Washed zpracování:

Praná metoda se zaměřuje výhradně na kávové zrno – nikoli obal. Zatímco ostatní metody vyžadují, aby celá kávová třešeň včetně dužiny měla dobrou chuť, u prané metody „stačí“ kvalitní zrnka. Tedy taková, která dozráváním získala dostatek přirozených cukrů a živin.

Vyžaduje dokonalou znalost pěstování kávy. Farmáři dokáží způsobem pěstování tvořit požadovanou chuť. Zásadní roli hrají klimatické podmínky země původu. Zejména půda a počasí. Spolu se zvolenou odrůdou, stupněm zralosti, fermentace a postupem praní a sušení dotvářejí výsledné chuťové tóny.

2-Washed

 

2. Suché zpracování

Při suchém postupu zpracování se sklizené plody rozprostírají na betonových nebo kamenných podlahách nebo na rohožích a v pravidelných časových odstupech prohrabávají, aby se zabránilo kvašení a fermentaci. Při dešti nebo poklesu teplot se plody musejí zakrývat plachtami.

Asi po čtyřech týdnech klesne vlhkost peckovic zhruba na 12 procent, vnější slupka je v tu dobu tmavohnědá a křehká, takže při zatřesení slyšíme uvnitř obalu chřestit semena. Tento postup vyžaduje zručnost, protože se může stát, že zrna příliš vyschnou. V tom případě existuje riziko, že při vyluštění budou zrna poškozená a nestejně velká. Nedostatečně vyschlá zrna jsou naproti tomu rychle napadána plísněmi. Usušené peckovice se pak ještě nějaký čas skladují v silech, aby zelená kávová zrna ztratila ještě více vlhkosti.

natural-extralarge

3. Honey 

Metoda zpracování honey (medová) představuje kombinaci obou metod. Pojí se hlavně s Kostarikou. Když se podaří, výsledná chuť kávy je, jako by někdo přidal med a třtinový cukr. V posledních letech se objevují nové podkategorie: yellow, red, gold, black nebo white honey. Názvy vyjadřují schopnost způsobu zpracování ovlivnit chuť a celkový profil nápoje.

Zrnka se suší na slunci i s částí lepkavé dužiny – odsud název honey. Výsledná chuť je ovocná, ale ne tak výrazně jako u káv zpracovaných suchou metodou. Mívá příjemnější kyselost než prané kávy, s intenzivní sladkostí a komplexním pocitem v ústech.

3-Honey


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení