IG coffee roasters Keňa Socha Estate

Kód: IG_KENA_300 IG_KENA_1000 Zvolte variantu
1 hodnocení
430 Kč 1 390 Kč od 430 Kč
Skladem (1 ks) Skladem Zvolte variantu
gramů
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
27.3.2023 27.3.2023 Zvolte variantu

Tropické ovoce, černý čaj, černý rybíz ve výběrové kávě z Keni.

Detailní informace

Detailní popis produktu

KENA

Socha Estate se nachází tak blízko Nairobi, že je docela překvapení, že Danson a jeho tři bratři stále kávu pěstují. Mnoho farem v tomto regionu bylo změněno na zástavbovou oblast nebo určeno pro infrastrukturu. 

I proto jsme rádi, že můžeme tuto rodinu v jejich zemědělství podpořit a jejich kávu nabídnout vám, našim zákazníkům. 

Danson a jeho bratři (Geoffrey, Bernard a Eliud) kávu zpracovávají plně promytou metodou a to přímo na své farmě Socha Estate. Leží v nadmořské výšce 1650 až 1850 metrů nad mořem v keňském okrese Kiambu, což je od Nairobi 15 kilometrů.

Bratři vyrostli na farmě a pěstování kávových zrn se naučili od svých rodičů. Danson dohlíží na velkou část práce a používá organický hnůj od svých krav a kuřat ke zlepšení kvality kávy. Tato rodina byla mezi původními členy skupiny Ngewa-Komothai a v průběhu let začala spolupracovat se Sucafinou/ Kahawa Bora na vylepšení různých aspektů jejich produkce. Díky tvrdé práci nyní mohou tuto výběrovou keňskou kávu prodávat pod svým vlastním jménem. 

Kraj Kiambu má tmavé červené sopečné půdy, bohaté na organickou hmotuideální pro pěstování kávy. Danson toho využívá na maximum, farma je osázená směsí tradičních kávovníků SL34 a SL28, o keře se stará zejména sám. 

Odrůdy SL byly kultivovány původně společností Scott Agricultural Laboratories (SAL) ve 30. a 40. letech 20. století. Brzy se staly oblíbenými pro mnoho pěstitelů kávy v Keni díky svým hlubokým kořenům a možnosti maximalizovat zavlažování ze vzácných spodních vod

Socha Estate je v kategorii malých farem, které jsou někdy přehlížené. Většinou tito malí farmáři dodávali kávová zrna do centrálních „továren“ vlastněných družstvem, kde se jejich produkce kombinovala s výrobou ostatních. Danson má však svůj vlastní mokrý mlýn, díky němuž je schopen si kávu zpracovat sám, což zajišťuje plnou sledovatelnost zpátky k jeho farmě. Ztráta sledovatelnosti snižuje celkové výnosy farmy a odstraňuje šanci pro přímý obchodní vztah. 

Kávové třešně tu jsou ručně sbírány a potom rozdrceny. Káva se fermentuje po dobu 12 až 24 hodin v malé nádrži a pak se promyje čistou vodou, aby se odstranil nežádoucí sliz. Veškerá odpadní voda z procesu je čištěna, aby byl omezen dopad na životní prostředí. 

Pergamen zrn farmáři namočí na 12 hodin a poté jej rozprostřou na vyvýšené záhony, kde je 14 až 21 dní suší. Během sušení se pergamen pravidelně obrací, aby byl sušený rovnoměrně.  

KÁVA V KENI

Přestože pěstování kávy začalo v Keni poměrně pozdě, toto odvětví si získalo a udrželo působivou pověst. Již od začátků jsou keňské kávy uznávány pro svou vysoce kvalitní pečlivou přípravu a vynikající chutě. Aktuálně je více než 600 000 drobných farmářů, kteří hospodaří na ploše menší než 5 akrů. Tyto farmy pokrývají více než 75 % celkové půdy pro pěstování kávy a produkují téměř 70 % celkově vypěstované kávy v Keni. 

Většina keňských káv se plně myje a suší na vyvýšených záhonech. Země si stále udržuje pověst vysoké kvality, zejména u metody promývání. Nejlepší farmy mají velmi přísné postupy tříděnípři sběru třešní a mnoho z nich má již léta stejný řídicí personál, tak aby si zachovaly stejnou kvalitu. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Výběrové kávy IG
Druh kávových zrn: 100% Arabika
Druh přípravy: Filtr
Chuťový profil: tropické ovoce, černý čaj, černý rybíz
Metoda přípravy: Aeropress, Chemex, V60, french press, moccamaster
Zěmě původu: Keňa
Kraj: Kiambu
region/ město: Githunguri
Farma: Socha Estate
Majitel: Danson Wanyutu Karugondo & Brothers
Odrůda: SL28, SL34
zpracování: plně mokré (full washed)
Nadmořská výška: 1740 - 1750 m. n m.
Cupping score: 86
Pražení: Medium light

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz