IG coffee roasters Keňa Socha Estate
Kód: IG_KENA_300 IG_KENA_1000 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Socha Estate se nachází tak blízko Nairobi, že je docela překvapení, že Danson a jeho tři bratři stále kávu pěstují. Mnoho farem v tomto regionu bylo změněno na zástavbovou oblast nebo určeno pro infrastrukturu. I proto jsme rádi, že můžeme tuto rodinu v jejich zemědělství podpořit a jejich kávu nabídnout vám, našim zákazníkům.
FARMÁŘ DANSON A JEHO FARMA
Danson a jeho bratři (Geoffrey, Bernard a Eliud) kávu zpracovávají plně promytou metodou a to přímo na své farmě Socha Estate. Leží v nadmořské výšce 1650 až 1850 metrů nad mořem v keňském okrese Kiambu, což je od Nairobi 15 kilometrů.
Bratři vyrostli na farmě a pěstování kávových zrn se naučili od svých rodičů. Danson dohlíží na velkou část práce a používá organický hnůj od svých krav a kuřat ke zlepšení kvality kávy. Tato rodina byla mezi původními členy skupiny Ngewa-Komothai a v průběhu let začala spolupracovat se Sucafinou/ Kahawa Bora na vylepšení různých aspektů jejich produkce. Díky tvrdé práci nyní mohou tuto výběrovou keňskou kávu prodávat pod svým vlastním jménem.
Kraj Kiambu má tmavé červené sopečné půdy, bohaté na organickou hmotu a ideální pro pěstování kávy. Danson toho využívá na maximum, farma je osázená směsí tradičních kávovníků SL34 a SL28, o keře se stará zejména sám.
Odrůdy SL byly kultivovány původně společností Scott Agricultural Laboratories (SAL) ve 30. a 40. letech 20. století. Brzy se staly oblíbenými pro mnoho pěstitelů kávy v Keni díky svým hlubokým kořenům a možnosti maximalizovat zavlažování ze vzácných spodních vod.
Socha Estate je v kategorii malých farem, které jsou někdy přehlížené. Většinou tito malí farmáři dodávali kávová zrna do centrálních „továren“ vlastněných družstvem, kde se jejich produkce kombinovala s výrobou ostatních. Danson má však svůj vlastní mokrý mlýn, díky němuž je schopen si kávu zpracovat sám, což zajišťuje plnou sledovatelnost zpátky k jeho farmě. Ztráta sledovatelnosti snižuje celkové výnosy farmy a odstraňuje šanci pro přímý obchodní vztah.
DOCHA ESTATE A ZPRACOVÁNÍ KÁVY
Kávové třešně tu jsou ručně sbírány a potom rozdrceny. Káva se fermentuje po dobu 12 až 24 hodin v malé nádrži a pak se promyje čistou vodou, aby se odstranil nežádoucí sliz. Veškerá odpadní voda z procesu je čištěna, aby byl omezen dopad na životní prostředí.
Pergamen zrn farmáři namočí na 12 hodin a poté jej rozprostřou na vyvýšené záhony, kde je 14 až 21 dní suší. Během sušení se pergamen pravidelně obrací, aby byl sušený rovnoměrně.
KÁVA V KENI
Přestože pěstování kávy začalo v Keni poměrně pozdě, toto odvětví si získalo a udrželo působivou pověst. Již od začátků jsou keňské kávy uznávány pro svou vysoce kvalitní pečlivou přípravu a vynikající chutě. Aktuálně je více než 600 000 drobných farmářů, kteří hospodaří na ploše menší než 5 akrů. Tyto farmy pokrývají více než 75 % celkové půdy pro pěstování kávy a produkují téměř 70 % celkově vypěstované kávy v Keni.
Většina keňských káv se plně myje a suší na vyvýšených záhonech. Země si stále udržuje pověst vysoké kvality, zejména u metody promývání. Nejlepší farmy mají velmi přísné postupy třídění už při sběru třešní a mnoho z nich má již léta stejný řídicí personál, tak aby si zachovaly stejnou kvalitu.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Výběrové kávy IG |
---|---|
? Použití: | Filtr |
Kávová zrna: | 100% Arabika |
Zěmě původu: | Keňa |
Kraj: | Kiambu |
region/ město: | Githunguri |
Farma: | Socha Estate |
Majitel: | Danson Wanyutu Karugondo & Brothers |
Odrůda: | SL28, SL34 |
zpracování: | plně mokré (full washed) |
Nadmořská výška: | 1740 - 1750 m. n m. |
Cupping score: | 86 |
Pražení: | Medium light |