IG coffee roasters Keňa Kiraini Factory
Kód: IG_KENA_KIRAINI300 IG_KENA_KIRAINI1000 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
KENYA KIRAINI FACTORY
Kiriani Factory už od roku 1974 spojuje přibližně 570 farmářů, kteří dodávají jen ty nejkvalitnější kávová zrna s jedinečnou historií v každé šarži. Tyto zrna jsou označeny kvalitou AA, což je specifické značení pro kávy z Keni. Co značení znamená si můžete přečíst v našem článku O původu kávy - Keňa.
O TÉTO KÁVĚ
Kiraini factory je pojmenovaná podle vesnice kde leží, Kiraini. Farmáři pěstují především SL28 a SL34 v malých kávových zahrádkách, které mají v průměru asi 200 stromů. Odrůdy 'SL' jsou kultivary původně vydané společností Scott Agricultural Laboratories (SAL) ve 30. a 40. letech 20. století. Brzy se staly oblíbenými stromy pro mnoho pěstitelů v Keni díky své hluboké kořenové struktuře, která jim umožňuje maximalizovat vzácné vodní zdroje a vzkvétat i bez zavlažování. Jsou pěstovány s vážným ohledem na udržitelnost a správnou zemědělskou praxi, s minimálním dopadem na životní prostředí.
Batian je relativně nová odrůda představená Kenya Coffee Research Institute (CRI) v roce 2010. Batian je pojmenován po nejvyšším vrcholu na Mt. Kenya a je odolný vůči CBD i CLR. Odrůda má další výhodu v předčasné zralosti – sklizeň již po dvou letech. Podobně jako Batian, Ruiru 11 je nová odrůda známá pro svou odolnost vůči chorobám.
Farmáři selektivně sbírají zralé třešně ručně, při příjmu Kiraini factory zajištují ještě dohled a ručně kávové třešně přebírají aby se zajistilo, že se dál dostanou jen třešně té nejvyšší kvality. Třešně jsou rozvlákněny a fermentovány v tancích 12 až 16 hodin. Potom se pergamen omyje v čisté vodě a položí se na vyvýšená lůžka k vysušení. Pergamen se často hrabe, aby došlo k rovnoměrnému sušení.
KÁVA V KENI
Přestože pěstování kávy začalo v Keni poměrně pozdě, toto odvětví si získalo a udrželo si působivou pověst. Od začátku výroby je keňská káva uznávána pro svou vysoce kvalitní, pečlivou přípravu a vynikající chutě.
Dnes více než 600 000 drobných farmářů hospodařících na ploše menší než 5 akrů tvoří 99 % populace pěstitelů kávy v Keni. Jejich farmy pokrývají více než 75 % celkové půdy pro pěstování kávy a produkují téměř 70 % kávy v zemi. Tito farmáři jsou organizováni do stovek Farmer Cooperative Societies (FCS), z nichž všechny provozují alespoň jednu továrnu. Zbytek roční produkce pěstují a zpracovávají malé, střední a velké pozemky. Většina větších usedlostí má vlastní mycí stanice.
Většina keňských káv se plně myje a suší na vyvýšených záhonech. Země si stále udržuje svou pověst vysoké kvality a pozornosti k detailu na mnoha mycích stanicích. Nejlepší továrny uplatňují přísné postupy třídění při příjmu třešní a mnoho z nich má již léta stejný řídící personál.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Výběrové kávy IG |
---|---|
? Použití: | Filtr |
Kávová zrna: | 100% Arabika |
Metoda zpracování: | promytá (washed) |
Typ pražení: | medium light |
Kontinent: | Afrika |
Země původu: | Keňa |
Kraj: | Gatagua, Muranga |
Farma: | Kiraini Factory |
Odrůda: | Batian, Ruiru 11, SL28, SL34 |
Nadmořská výška: | 1700 až 1900 m. n m. |
Cupping score: | 87,25 |
Chuťový profil: | Citrón, květiny, jablko, grep |
Kvalita: | AA |