🎄🎄🎄 VÁNOCE V KLIDU S DOPRAVOU ZDARMA NA VŠECHNY OBJEDNÁVKY 🎄 🎄 🎄 PLATÍ PŘI VYUŽITÍ ZÁSILKOVNY, POUZE DO 10.12

IG coffee roasters Ethiopie Biloya Washing Station

Kód: IG_ETHIOPIE_BILOYA300 IG_ETHIOPIE_BILOYA1000 Zvolte variantu
ESPRESSO FILTR
1 hodnocení
370 Kč 1 190 Kč od 370 Kč
Skladem Skladem Zvolte variantu
gramáž
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
5.12.2023 5.12.2023 Zvolte variantu

Bobule, broskve, tropické ovoce, mléčná čokoláda

Detailní informace

Detailní popis produktu

ETIOPIE BILOYA WASHING STATION

Díky experimentálnímu zpracování anaerobic natural mají tyto zrna vysoké cuppingové hodnocení, chuť kávy je šťavnatá, plná ovocných tónů s dochutí mléčné čokolády.

O FARMAŘENÍ V REGIONU

Způsoby hospodaření v regionu zůstávají převážně tradiční. Farmáři Yirgacheffe obvykle pěstují své kávovníky s jinými potravinářskými plodinami. Tato metoda je běžná mezi drobnými zemědělci, protože maximalizuje využití půdy a poskytuje jídlo pro jejich rodiny.  

Kromě toho, že většina farem zůstává tradičně meziplodinami, je také standardně organická. Farmáři v Yirgacheffe obvykle používají velmi málo – pokud vůbec nějaké – hnojiv nebo pesticidů. Většinu zemědělských prací provádí ručně nejbližší rodina. 

Farmáři selektivně ručně sbírají zralé třešně a dodávají je do Biloya. Při příjmu zaměstnanci vizuálně kontrolují třešně a přijímají pouze plně zralé třešně k anaerobní fermentaci. Vybrané třešně se pevně zabalí v sáčcích GrainPro a uzavřou. Třešeň fermentuje anaerobně (bez kyslíku) po dobu 18 až 24 hodin.  

Po fermentaci se třešeň opatrně vyjme z pytlů a položí se k sušení na přímém slunci na vyvýšené záhony. Dělnice často otáčejí třešně, aby podpořily rovnoměrné sušení. Sušení třešně trvá přibližně 2 až 3 týdny

ANAEROBNÍ FERMENTACE - ZPRACOVÁNÍ TŘEŠNÍ

S tím, jak do speciální kávy vstupuje stále více výrobců a mycích stanic, jsou unikátní metody zpracování novým způsobem, jak vyniknout mezi rostoucím počtem prodejců. Jednou z těchto novějších metod zpracování je anaerobní fermentace. 

Anaerobní fermentace probíhá v uzavřených nádobách. Utěsnění znamená, že mikroby podporující fermentaci rychle spotřebují veškerý kyslík v nádobě. V tu chvíli se prostředí stává anaerobním (bez kyslíku). V tomto novém prostředí je pro mikroby, kteří typicky dýchají kyslík, těžší přežít, a ty, kterým se daří na oxidu uhličitém (typický vedlejší produkt mikrobů dýchajících kyslík), jsou schopny ovládnout fermentaci.  

Mikrobi jsou nesmírně rozmanití a mají potenciál produkovat širokou škálu chutí v kávách. Aerobní (kyslík-dýchající) mikrobi produkují jiné chuťové výsledky než anaerobní, takže máme potenciál produkovat značně odlišné příchutě jednoduše změnou dostupných zdrojů pro mikroby.

KÁVA V ETIOPII

Zatímco Etiopie je známá jako rodiště kávy, dnes zůstává miláčkem speciálního kávového průmyslu pro svou neuvěřitelnou rozmanitost chutí. Zatímco plná sledovatelnost byla v nedávné historii obtížná, nové předpisy umožnily přímý nákup. Spolupracujeme přímo s farmáři, abychom jim pomohli produkovat šarže specialit nejvyšší kvality, které jsou nyní zcela dohledatelné a přidávají hodnotu pro farmáře i pražírny.

Výjimečná kvalita etiopské kávy je způsobena kombinací faktorů. Genetická rozmanitost odrůd kávy znamená, že najdeme rozmanitost chutí, a to i mezi farmami (nebo uvnitř) s podobnými podmínkami pěstování a zpracováním. Ke konečné kvalitě přispívají kromě odrůd i způsoby zpracování. Posledními klíčovými ingrediencemi pro vynikající kávu v Etiopii jsou tradice výroby, které vytvořily genetickou rozmanitost, zpracovatelskou infrastrukturu a skvělou kávu, kterou si dnes užíváme.

Většina producentů v Etiopii jsou drobní zemědělci a většina pokračuje v pěstování kávy tradičními metodami. Výsledkem je, že většina kávy se pěstuje bez použití chemických hnojiv nebo pesticidů. Káva se téměř výhradně pěstuje, sklízí a suší pomocí ručních systémů.

Doplňkové parametry

Kategorie: Výběrové kávy IG
? Použití: Filtr, Espresso
Kávová zrna: 100% Arabika
Metoda zpracování: Anaerobic natural
Typ pražení: medium light
Kontinent: Afrika
Země původu: Ethiopie
Kraj: Kore Beloya, kochere
region/ město: Yirgacheffe
Farma: Biloya washing station
Odrůda: JARC, local landraces
Nadmořská výška: 1000 až 1300 m. n m.
Cupping score: 87,25
Chuťový profil: Bobule, broskve, tropické ovoce, mléčná čokoláda

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz