IG coffee roasters Ethiopie Finca Suleman Denboba
Kód: IG_ETIOP300Detailní popis produktu
Suleman Denboba patří k nové generaci pěstitelů kávy v Etiopii, kteří se zaměřují na produkci na speciality coffee a zajímavé druhy zpracování. Po ochutnání tohoto vynikajícího Naturalu si myslíme, že budete souhlasit s tím, že Suleman překračuje své cíle produkovat vynikající výběrovou kávu.
Farmář Suleman Denboba
Farma Sulemana Denboby se nachází vysoko v horách ve vesnici ze které pochází. Na svých 4 hektarech vyrábí výhradně naturálně zpracovanou kávu v množství cca 70 žoků ročně. Suleman patří k nové generaci pěstitelů kávy v Etiopii, kteří se zaměřují na produkci skutečné speciality coffee. V roce 2019 se začal tomuto věnovat naplno a zpracovává vlastní třešně. Zpracováním svých vlastní třešní na své farmě přidává Suleman hodnotu svému produktu a zvyšuje tak celkový příjem své farmy. Suleman je hrdým otcem a je velmi aktivní ve své komunitě. Působí jako správce vesnice.
Suleman Denboba a zpracování jeho kávy
Suleman a jeho rodina selektivně ručně sbírají zralé červené kávové třešně a kladou je na vyvýšené sušící postelích. Takto uložené kávové třešně každou hodinu obrací a zakrývá ji v poledne a přes noc, aby se zabránilo kondenzaci. Sušení třešně trvá přibližně 16 dní. Jakmile je proces sušení hotový Suleman, kávu pytluje a uloží do skladu na své farmě. Uložení trvá cca 2,5 měsíce a až poté jí odveze do sušícího mlýna, kde se zrno zbaví slupky a připraví se na export.
Káva V Ethiopii
Etiopie je známá jako rodiště kávy a dnes je miláčkem pražíren výběrové kávy pro svou neuvěřitelnou rozmanitost chutí. Spolupracujeme přímo s farmáři, abychom jim pomohli produkovat šarže výběrové kávy nejvyšší kvality, které jsou nyní zcela dohledatelné a přidávají hodnotu pro farmáře i pražírny. Dříve tato dohledatelnost byla velmi složitá.
Výjimečná kvalita etiopské kávy je způsobena kombinací faktorů. Genetická rozmanitost odrůd kávy znamená, že najdeme rozmanitost chutí, a to i mezi farmami (nebo uvnitř) s podobnými podmínkami pěstování a zpracováním. Ke konečné kvalitě přispívají kromě odrůd i způsoby zpracování. Posledními klíčovými ingrediencemi pro vynikající kávu v Etiopii je tradice výroby, které vytvořily genetickou rozmanitost, zpracovatelskou infrastrukturu a skvělou kávu, kterou si dnes užíváme.
Většina producentů v Etiopii jsou drobní zemědělci a většina pokračuje v pěstování kávy tradičními metodami. Výsledkem je, že většina kávy se pěstuje bez použití chemických hnojiv nebo pesticidů. Káva se téměř výhradně pěstuje, sklízí a suší pomocí ručních systémů.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Výběrové kávy IG |
---|---|
? Použití: | Filtr |
Kávová zrna: | 100% Arabika |
Zěmě původu: | Etiopie |
Kraj: | Yirgacheffe |
region/ město: | Nensebo, West Arsi |
Farma: | Finca Suleman Denboba |
Majitel: | Suleman Denboba |
Odrůda: | Castillo, Caturra |
zpracování: | Natural |
Nadmořská výška: | od 2000 m. n m. |
Cupping score: | 86,25 |
Pražení: | Medium light |